Biopesticīdi

Biopesticīdi – ir dabiskas izcelsmes augu aizsardzības līdzekļi (AAL), tostarp mikroorganismi (piemēram, baktērijas un vīrusi), semioķīmiskas vielas (piemēram, feromoni), bioķīmiskas vielas (piemēram, augu ekstrakti, peptīdi), makro-organismi (piemēram, labvēlīgi kukaiņi, nematodes).

Biopesticīdu priekšrocības:

  • Tie var iedarboties selektīvāk pret mērķorganismu - kaitēkli vai slimību, samazinot nepieciešamību pēc plaša spektra ķīmiskajiem AAL.
  • Tie bieži vien ir mazāk toksiski nemērķa organismiem un videi.
  • Tie ātrāk sadalās vidē, samazinot atliekvielu iespējamību.
  • Tie var palīdzēt samazināt ķīmisko AAL lietošanu, tādējādi samazinot risku cilvēka veselībai un videi.

Biopesticīdu trūkumi:

  • Lai biopesticīds būtu efektīvs, lauksaimniekiem ir ļoti precīzi jāidentificē kultūrauga kaitēklis/patogēns.
  • Tiem parasti ir īsāks “mūžs”, proti, kaitēkļi un slimības ar laiku kļūst pret tiem izturīgi, un produkti zaudē savu efektivitāti.
  • Tiem var būt dažāda efektivitāte dažādu biotisko (piemēram, citi uz kultūrauga sastopamie mikroorganismi, kas var negatīvi ietekmēt mikroorganismu saturošu biopesticīdu) un abiotisko (piemēram, naktssalnas, spēcīgi nokrišņi) faktoru ietekmē, jo daži biopesticīdi ir dzīvi organismi, kas nodrošina kaitēkļu/patogēnu kontroli, vairojoties mērķa kaitēkļa/patogēna iekšienē vai tā tuvumā.
  • Tie vairāk paredzēti profilaktiskai, nevis kultūraugu slimību kontrolei. Ja slimības jau izplatītas – augi ir inficēti, šādu produktu efektivitāte parasti ir zema.

______________________________

Svarīgi atcerēties! Biopesticīdi nav ķīmisko AAL aizstājēji (1:1).  Tā ir neatņemama daļa no risinājumiem integrētai augu aizsardzības pieejai.

Biopesticīdi ieņem arvien nozīmīgāku lomu. Virzība uz pārtikas produktiem bez pesticīdu atliekvielām veicina biopesticīdu lietošanu un līdz ar to šo produktu pieaugumu tirgū.  Lai veicinātu biopesticīdu izstrādi un to plašāku piedāvājumu ES lauksaimniekiem, ir nepieciešams atbalstošs un atbilstošs tiesiskais regulējums.